Een nieuw jaar is weer begonnen

Zo, ik ben er weer! Hier in het zuiden van het land zijn de basisscholen weer begonnen. Dat het best spannend is, zo’n nieuw schooljaar, was te merken. Bleke snoetjes, muizenhapjes en een oorverdovende stilte…. De meiden vonden het spannend en ik ook! (en de juf ook, begreep ik later) Ze hebben er ook zin in, maar vanochtend overheerste het spannende en onbekende. Ik ben benieuwd naar de verhalen vanmiddag J

Goede voornemens
Een moeder vertelde me dat voor haar de start van het nieuwe schooljaar is, zoals bij velen oud & nieuw. Zij stemt haar wensen en plannen af op de voortgang en fase van haar kinderen. Elk jaar als de kinderen weer een stapje verder gaan, past zij haar ideeën en voornemens daar op aan. Want met elk schooljaar verandert het ritme, programma en de zelfstandigheid van de kinderen.

Ik vond dat direct een super idee, na 6 weken schoolvakantie ben ik een stuk beter uitgerust en meer bij mezelf dan op 1 januari, na een drukke decembermaand met alle feestdagen en festiviteiten.

Frustratie voorkomen
Plus, en dat sprak mij direct aan, je stemt je af op je kind(eren) en wat mogelijk is! Als iets mij frustreert, dan is het als ik de lat hoger leg dan in de praktijk, in combinatie met gezin, mogelijk is. Daarmee wil ik niet zeggen dat je de lat niet hoog mag leggen, tot op een bepaalde hoogte is dat juist goed. Wat ik bedoel is: het moet wel realistisch zijn. Van een kind van 2 jaar verwachten dat het zich zelfstandig aankleed en tandenpoetst, in 10 minuten, zal veel frustratie met zich meebrengen. Accepteren dat je hulp hierbij nodig is, zal een hele hoop irritatie en gemopper voorkomen.

Speel het spel
Moederschap vind ik één groot spel, een spel dat continue vraagt om: observeren, reageren, accepteren en uitproberen. Een spel dat in beweging is en moet blijven. Je wilt je kinderen de aandacht, liefde en begeleiding geven die ze nodig hebben en je wilt zelf ontwikkelen, groeien en dingen doen. Om een win-win situatie te creëren voor beide partijen zul je je af moeten blijven stemmen, op de kinderen én op jezelf.

Zomerreces
Ik vind de zomervakantie een briljant gevonden moment om dat spel te evalueren en bij te stellen. Je brengt tijdens deze weken meer tijd door met elkaar en het dagelijkse patroon wordt onderbroken, vooral als je ook echt op vakantie gaat. Dan zie je ineens dat je kind iets zelf al kan of uit zichzelf iets nieuws wil leren en besef je dat ze weer een beetje groter zijn geworden 🙂

champagneGelukkig nieuwjaar!
Ook al heb ik het hier over moederschap, ik kan me voorstellen dat het ook voor vaders en ook niet-ouders kan gelden. Het maakt ook niet uit wanneer je je nieuwe jaar start, dát je een nieuw jaar bewust start, daar zit voor mij het belang in. Dat je je afstemt op je eigen ontwikkeling, je processen en je wensen, dat je de huidige situatie evalueert en plannen maakt hoe jij het nog mooier en leuker en fijner voor jezelf kan maken.

Ik wens je een gelukkig nieuwjaar!

Wil je zo’n moment van ‘goede voornemens’ maken? Dan nodig ik je van harte uit voor de komende Sei-stap op zaterdag 20 september as.

Tags: , ,


Terug naar agenda »