Geeft de vakantie jou rust of twijfel?

De eerste week vakantie zit er hier in Brabant op en sinds dit weekend is ook Regio Midden vrij. Dat is te merken! Het is rustig, zowel in de omgeving, op de weg als online en in de opdrachten. Zulke rustige periodes horen erbij, ik keek er eigenlijk ook wel naar uit. Vakantieperiodes grijp ik aan om op te ruimen, bij te werken, ideeën die er liggen uit te werken en in de rust me te laten inspireren en vooruit te kijken. Tijd van bezinning en opruimen dus.

Rust?!
Maar om eerlijk te zijn is de rust bij mij op dit moment ver te zoeken. Enigszins nerveus loop ik rond op kantoor, kijk nog eens op m’n iPhone, check m’n to-do lijstje. En dan komt de twijfel, want ik heb minder te doen, er zijn even wat minder inkomsten… Ik ga dan twijfelen, schiet in de angst, want ojee komt dit wel weer goed?!

Dubbel
Het is zo dubbel, aan de ene kant kijk ik uit naar deze rustigere tijd, waarin meer ruimte is, en aan de andere kant ervaar ik meer stress dan anders. Nu kan ik proberen om die twijfel en ongerustheid weg te stoppen of er juist helemaal in mee te gaan, maar geen van twee opties helpt me om terug te keren bij mijn vakantiegevoel, mijn inspiratie en mijn ontspanning. Geloof me, ik heb ze beide al eens geprobeerd 😉 Ik ben al heel wat jaren ondernemer en zie een terugkerend patroon..

Terug naar de essentie
Wat mij persoonlijk helpt is om mijn hoofd rust te geven. Dit doe ik door fysiek in actie te komen, een stuk skate, kantoor schoonmaken, … wat op dat moment ook maar voorhanden is om in beweging te komen. De twijfel zit in mijn hoofd en dat hoofd zet ik dus even op andere gedachten.
Je kunt jezelf op zo’n moment een aantal vragen stellen, bijvoorbeeld:

– waarom ben ik ondernemer geworden?
– waarvoor doe ik dit werk?
– wat wil ik, hoe wil ik werken?

Dit zijn vragen die door het hoofd beantwoord gaan worden, dat hoofd waar juist die angst en twijfel in zitten, die ik juist even niet wil gebruiken.
De vragen formuleer ik anders:

– Wat voor gevoel geeft ondernemen zijn mij?
– Welk gevoel wil ik bereiken in het werk wat ik doe?
– Hoe voelt werken voor me? Hoe ervaar ik de ideale werkdag?
– Waar word ik blij van?

Ik merk dat deze vragen me losser maken, vrijer. Ze brengen me naar mezelf en verbinden me met de essentie van mijn ondernemerschap. Waar ik het allemaal voor doe.

Missie
Wat mij daar ook bij helpt is om mijn ondernemersmissie een paar keer hard op uit te spreken, er weer helemaal voor gaan staan en in het gevoel te duiken dat mijn missie mij geeft. (een goede missie inspireert, stimuleert en zet je aan tot grootse dingen)

Herken jij die twijfel? Wat doe jij op het moment dat die twijfel toeslaat? Heb je een tip of suggestie, deel hem met ons!

Tags: ,


Terug naar agenda »