Ik ben bazig! en jij?

Ik ben bazig! Wat een ontdekking is dat voor mij. Want ik zie mezelf alles behalve bazig…eerder denk ik aan meegaand, begripvol, behulpzaam. Maar bazig?!

Hoe ik tot deze ontdekking ben gekomen? Mijn oudste dochter is bazig! Vriendinnetjes op school zeggen dat ze bazig is en hier thuis hebben we toch ook regelmatig discussies, omdat zij iets op een bepaalde manier wil. Met de vraag aan haar wat bazig dan precies voor haar betekent, kwamen we op ‘dat ze het zelf wil bepalen!’

Zelf bepalen
Dit zet me aan het denken, want is dat dan slecht, het zelf willen bepalen? Volgens mij niet, want zeg ik ‘zelf willen bepalen’ in plaats van ‘bazig’, dan voel ik me juist sterk: je wilt iets heel graag, ziet heel duidelijk voor je hoe je het wilt hebben en je weet gewoon hoe het MOET gebeuren! Vreemd eigenlijk, dat we dat gedrag bij kinderen vaak vervelend vinden, of lastig (ik beken, ook ik vind of beter gezegd vond dit geen fijne eigenschap bij mijn dochter, vooral als je ernaast legt dat ik dus ook bazig blijk te zijn). Bij ondernemers is het ‘zelf willen bepalen’ juist een sterk punt en wordt dit aangemoedigd. We noemen dat visie! Je bent dan doelgericht, daadkrachtig en je doet het op geheel eigen wijze.

Maar…
Bij mezelf merk ik dat er toch een ‘maar’ oppopt in mijn hoofd, zowel naar mijn dochter toe als in mijn ondernemerschap. Ik wil zelf bepalen, maar….
…wil dat de anderen met me willen blijven spelen / samenwerken
…wil vriendjes blijven / netwerk opbouwen
…wil geen ruzie / klant niet kwijtraken
…wil…

Ik hou mezelf al snel tegen in hoe ik het wil doen. Dit komt, naar mijn idee, omdat ik het samen doen voorop stel. Ik merk dat ik ‘hoe ik het wil bepalen’ los laat en me makkelijk voeg aan de ander. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, het leven is geven en nemen, maar dé vraag hierin is: pas je je helemaal aan of zorg je toch dat je voor je eigen idee blijft staan?

Oog houden voor
Herken jij je als ondernemer hierin? Je bedenkt een plan, je weet hoe je het wilt doen, maar dan vraagt de klant toch net iets anders. Krijg je advies van je buurman om het zus of zo te doen. Voor je het weet ben je met hele andere dingen druk, dan met je oorspronkelijke idee. Hoe zorg je ervoor dat je dan toch oog houdt voor wat jij wilt, voor jouw visie?

Bewust worden
Mijn advies daarin is: wees je ervan bewust, luister naar je gevoel en neem tijd om je werkwijze en werkzaamheden te reflecteren. Het is helemaal niet erg en soms zelfs noodzakelijk, om even een zijstap te maken van je eigen visie. Zorg ervoor dat je je ervan bewust bent als je afwijkt van je oorspronkelijke idee. Weet dat je iets anders kiest en hou de consequenties in het oog. Door met regelmaat een reflectiemoment in te lassen zorg je ervoor dat je niet structureel van je eigen weg afraakt. Want juist als je het doet zoals jij het wilt dan voel je je passie, voel je je kracht en onderneem je op geheel eigen wijze.

Een extra advies aan mezelf, maar ook aan jou als ondernemer: Durf ook soms voet bij stuk te houden!

Wat je leert van een meisje van vijf
Ik vond het verhelderend, deze gedachtengang. Die begon bij een bazig meisje van vijf en komt tot de kracht en het onderscheidende vermogen van een ondernemer. Ik zie nu de kracht van bazig en zeg tegen mezelf: ‘ik wil zelf bepalen <punt>’.

Tags: ,


Terug naar agenda »