Ik laat me horen!

Wat zou het met je doen, als jij je laat horen op een manier die helemaal bij jou past?

Een mens wil zich van nature uiten, zich uitdrukken, zijn mening laten horen. Maar wat als je dat niet (meer) durft, als je voordat je reageert eerst de situatie aftast of en hoe je zult reageren? Geen spontane reacties, altijd eerst nadenken, afwegen en nog eens goed erover nadenken… hoe ga je dan een gesprek aan? Hoe zeg je dan wat je eigenlijk wilt zeggen? Jezelf presenteren zoals je bent en waar jij goed in bent wordt belemmerd want er ontstaat een drempel om uit te stralen wie je bent.

Expressie …
Ik kan wel zeggen dat ik een rustig persoon ben, ik sta niet graag in het middelpunt van de belangstelling en sta niet op de voorste rij te springen om van me te laten horen. In het verleden lette ik altijd goed op de reactie van anderen, voordat ikzelf uiting gaf aan mijn emoties of voor ik een reactie gaf. Kortom, ik was erg behoudend en hoe ik mij uitte stemde ik af op de ander. Daar wilde ik iets aan doen, op een leuke manier, op een uitdagende manier, op een confronterende manier (want ik voelde dat ik uit mijn comfortzone moest)….ik wilde zingen!

En dan is het zover…zangles
Zo geschiedde, ik ging op les bij Renze Ferwerda. Die eerste zangles blijft in mijn geheugen gegrift, wat een weerstand, wat een schroom…zelf voordat ik één noot had uitgebracht! Ik heb peentjes gezweten bij de eerste tonen die ik uitbracht. Het waren hele confronterende lesuren, maar Renze’s support, geduld en het goed aanvoelen wat er geraakt werd, leerden mij zoveel meer dan zingen! Ik leerde om voor mezelf te gaan staan, om door te blijven gaan ondanks alle overweldigende emoties die los kwamen (zingen doet wat met je…), het voelde soms meer als therapie dan als zangles. Mij heeft het geholpen in mijn tocht terug naar mezelf en mijn emotie. Vaak is het zingen nog wel een hele overwinning, vooral de eerste noten, de aanzet, maar ik verwonder me er ook steeds meer over hoe een lied me mee kan nemen en overgaat naar puur genieten. Genieten van expressie!

Thuiskomen in verbinding
Voor mij is zingen nu een thuiskomen, bij mezelf en bij mijn emoties. Het helpt me enorm om in balans te komen, in contact met mijn gevoel en bij mijn basis. Zingen verbindt, het geeft verbinding met mezelf en met anderen. Mij zal je niet snel tegenkomen op een podium, maar dat weerhoudt mij er niet van om het te doen en om er van te genieten!

Samen met zanger, coach en songwriter Renze Ferwerda organiseert Invizien en Uitstralen de workshop Laat je horen! Ervaar wat zingen met je doet, gun jezelf de ervaring met zingen. Binnenkort komt hier meer informatie over!
Tags: , , ,


Terug naar agenda »