Jij zit aan het stuur, toch?

Bepaal jij wat je doet, in je werk, in je leven?! Bepaal je dat ècht zelf of zijn er andere elementen die de koers en jouw handelen aansturen?

Tredmolen
Zit jij aan het stuur?De afgelopen maanden zat ik in een tredmolen, naar mijn gevoel had ik het ontzettend druk en tegelijkertijd kreeg ik weinig uit handen. Mijn dagen werden beheerst door mijn actielijst, die ook nog eens alleen maar groeide. En dat terwijl ik het gevoel had persoonlijk juist zo lekker bezig te zijn! Bij het Talentenspel ben ik in contact gekomen met mijn talenten, wat me erg helpt in dat doen wat in me zit. De opleiding Levenscoach bracht me daarnaast in contact met de Innerlijke Criticus (of zeg maar gerust critici!) en ook hoe zij mijn leven beheersten. Ik realiseerde me dat zij aan het stuur zaten in plaats van ikzelf… Het emotioneel lichaamswerk, waar ik kort geleden mee begonnen ben, bracht me in mijn lichaam in contact met alle spanningen en emoties. Kortom, ik ontdekte mijn kwaliteiten èn mijn belemmeringen, waarom loop ik dan nog in die tredmolen?!

Stop!
En toen werd ik even stilgezet…na eerst een fikse griep te hebben gehad, kreeg ik een virus aan mijn evenwichtsorgaan (dat voelt als wagenziek zijn terwijl je stil staat en dan heb ik de milde variant gehad!). Ik kwam letterlijk en figuurlijk tot stilstand, geen autorijden, geen schermen (laptop, tv, iphone), geen tijdschriften lezen. Alles wat focus vroeg van mijn ogen gaf klachten…tijd dus om mijn focus bij te stellen. Wetende dat deze stilstand niet voor niks op dit moment kwam, heb ik bewust tijd genomen om bij mezelf te komen, om alles wat ‘moet’ even los te laten. Nu na vier weken kan ik voluit zeggen: dat had ik nodig om uit die tredmolen te stappen, stilstand!

Invizien
In deze periode van Invizien, want zo heb ik die weken bewust beleefd, ben ik heel bewust bezig gegaan met mezelf. In een dagboek begon ik een dialoog met mijn innerlijke critici, kreeg ik begrip en waardering voor waarom ze in mijn leven zijn. Ik kan ze beetje bij beetje achterin de auto plaatsen en zelf het stuur weer overnemen. In de intervisie groep van de opleiding hielpen mede-studiegenoten me mijn kracht te ervaren en mijn angsten en emoties te uiten. Met de oefeningen van emotioneel lichaamswerk voelde ik mijn lijf weer en kon, in combinatie met de wonderbaarlijk efficiënte techniek ‘focussen’, gevoelens en emoties ontdekken en plaatsen.

Innerlijke Kracht
De afgelopen weken ben ik, samen met Annechien en Erik, volop bezig geweest met de ontwikkeling van de training Ondernemen vanuit je Innerlijke Kracht. Bezig zijn met zo’n krachtig onderwerp raakt onherroepelijk je eigen kern, nodigt uit om hier verder in te ontdekken en te ontwikkelen (want uitgeleerd ben je nooit). Ten opzichte van Erik en Annechien ben ik erg praktisch, rationeel, wil dingen begrijpen en uit kunnen leggen. Ik voelde me anders en dat maakte me onzeker. Zij gaven mij het inzicht dat ik goed ben, zoals ik ben, en dat juist de combinatie van zulke verschillende mensen de meerwaarde geven aan onze samenwerking èn aan de training.

En nu… ondernemen!
Deze fysiek rustige weken waren voor mij persoonlijk intensief, met als resultaat dat ik stukken rustiger ben, weer energie en enthousiasme voel en vooral: zin heb om aan de slag te zijn. Wat een verschil met de afgelopen maanden, zaken die ik erg lang uit heb gesteld, waren van de week in een handomdraai gedaan!

Hierbij moet ik wel bekennen dat ik het spannend vind om weer aan de slag te zijn. Stil zittend is het heel gemakkelijk om bij jezelf te blijven, in contact te blijven met wie ik ben en wat ik wil. Nu dat gevoel vasthouden en weer ondernemen!

Voel ik me onrustig dan neem ik even een kopje koffie, luister of er een criticus loopt te duwen en ga lekker en bewust zitten. Vandaaruit kom ik moeiteloos in beweging vanuit mijn innerlijke kracht!

Tags: ,


Terug naar agenda »