Wat bedoel je?

Trotse tante KirstenWeet je wat ik zo heerlijk vind aan baby’s? Ik kan mezelf zijn. Het maakt een baby niet uit wat je doet, waar je vandaan komt, hoe je eruit ziet. Dat kun je allemaal loslaten bij zo’n kleine. Het er zijn is voldoende, gewoon jezelf zijn!

Ik ben meer
…meer dan wat ik doe, gedaan heb en van plan ben. Dit besef ondervond ik bij de geboorte van mijn oudste. Wat een openbaring was dat! Dat destijds zo bewust gevoeld te hebben helpt me nu nog steeds, ik voel het verschil tussen ‘ik doe’ en ‘ik ben’.
Door dat gevoel van ‘gewoon er mogen zijn’ te kunnen voelen, kun je steeds beter merken wanneer je je best aan het doen bent en verwachtingen van “de ander” aan het nastreven bent.

Wat bedoel je echt
Wat ik ook geleerd heb van baby’s en kleine kinderen is een andere manier van luisteren. Zo’n kleintje kan niet zeggen wat er is, je moet moeite doen om erachter te komen en op andere manieren ontdekken wat het wil.

Een klein kindje dwingt je te luisteren op een andere manier dan het gesproken woord. Die andere manieren van (non-verbaal) communiceren zeggen vaak ook andere dingen dan de woorden zeggen. Soms onbewust en onbedoeld, soms omdat de ander zelf niet helder heeft wat hij wil zeggen. In sommige situaties zijn woorden ontoereikend en kunnen ze niet uitdrukken wat je ten diepste meent.

Moeite doen om iemand te begrijpen, hem of haar oprechte aandacht geven, daar groeit en bloeit een mens van. Gehoord worden en gezien voelen is een verlangen dat in elk mens zit.

En daarom helpt het luisteren op andere manieren mij, als coach, als moeder en…als tante 🙂

Tags: , ,


Terug naar agenda »