Weg met die actielijsten!?

actielijstjesVandaag ben ik een experiment aangegaan: ik heb mijn actielijst èn planning overboord gegooid! Go with the flow…zoals dat zo mooi genoemd wordt. Ik ben een kei in to do-lijstjes maken, plannen en overzichten maken, maar wat gebeurd er als ik die eens niet gebruik? Wat krijg ik dan gedaan?

Dus ik begon vanochtend aan een leeg bureau, laptop dicht en alle lijstjes en aantekeningen op een grote stapel in de hoek. Genietend van de rust na de ochtendspits thuis, met een grote kop koffie in m’n hand begon ik met mijn hoofd leeg te maken. Even geen gedachten, niet nadenken over wat er gedaan moet worden, wat ik wil doen en wat ik zeker niet mag vergeten. Helemaal niets, om vervolgens vanuit de eerste impuls over te gaan tot handelen…

Kip zonder kop….
Zonder na te denken of het wel efficiënt is wat ik doe en of het wel logisch is qua volgorde etc voel ik mezelf van alles doen. Het voelt chaotisch, onlogisch en weinig conform mijn prioriteitenlijstje…Ik zie me als een kip zonder kop van het een naar het ander springen; zakelijke, administratieve en privé zaken lopen door elkaar heen. Maar ik bedwing elke neiging tot controle, iedere kritische gedachte druk ik de kop in en merk tot mijn grote verbazing hoe lekker dit is!?!

Balans opmaken
Aan het einde van de dag heb ik de balans opgemaakt, mijn actielijst erbij gepakt en… geconstateerd dat ik veel heb gedaan en hele andere dingen dan gepland. Maar het meest bijzondere vond ik het gemak, de snelheid en de ontspannenheid waarmee ik overging van het een naar het andere.

Keurslijf
Het interessante aan dit experiment is wat er normaal gebeurt, wanneer ik werk met actielijsten, planningen, structuur. Enerzijds helpen ze me, ze geven me rust, overzicht en handvatten. Anderzijds ken ik een tijd waarin ze me beheersten, meer frustratie gaven dan rust en me klem zetten, wat leidde tot nog meer plannen en grip proberen te krijgen. Dat gevoel van in een keurslijf zitten, het perfect willen doen en niets over het hoofd willen zien, herken ik in ook in mijn coaching gesprekken. Het goed willen doen, voldoen aan …(vul maar in), waarbij je andere dingen op nummer 1 zet en wat je weghaalt bij jezelf!

Knoopje los
Ik wil niet zeggen dat je nu maar gelijk alle to-do lijstjes overboord moet zetten. Maar herken je jezelf in dat keurslijf, probeer eens het volgende:

neem tijdens een drukke dag 1 minuutje pauze. Leg neer waar je mee bezig bent en observeer jezelf. Waar zit je ademhaling, voel het tempo, waar adem je (bolt je buik op of gaat je borstkast omhoog). Voel je ergens spanning, waar zit die spanning (hoofd, nek, buik, rug..). Verander het niet, observeer gewoon en voel het.

Na 1 minuut leg je je handen op je buik, voel je rug en billen op de stoel en haal een keer diep adem (voel of je buik onder je handen meebeweegt).

En dan ga je weer verder 🙂

Wie ben jij in dat keurslijf
Die actielijsten en planningen gooi ik niet overboord, dat is naar mijn idee ook niet de bedoeling. Mijn vraag aan jou is: voel je een keurslijf? Voel je of en waar het jou inperkt? Voel je waar jij behoeft aan hebt?

Dit is een alledaagse situatie die je kan helpen een stukje van jezelf te (her)ontdekken. Een onderwerp waarin ik je als levenscoach kan ondersteunen. Voel je je tegengehouden, geleefd door je actielijst en prioriteiten? Ik nodig je uit om op onderzoek te gaan, naar jezelf en wat je tegenhoudt.

~Straal uit, wie jij bent!~

Tags: ,


Terug naar agenda »