Zijn ondernemers schuldig?

Welke rol speelt schuldgevoel in het ondernemen?
schuldgevoelOnlangs sprak ik een ondernemer, die zei: ‘ik voel me zo schuldig, ben ik aan het werk dan voel ik me schuldig naar m’n kinderen, ben ik thuis dan heb ik het gevoel niet genoeg voor mijn klanten te doen’. Ik vond het herkenbaar. Wat ik bij mezelf echter merkte is dat mijn schuldgevoel een stuk minder is, ik heb er in ieder geval minder last van dan een paar jaar geleden.

Ondernemerschap en schuldgevoel zijn verweven, althans zo lijkt het. Ondernemerschap gaat over keuzes maken en bij elke keuze beslis je ook iets niet te doen. Omdat het zo’n herkenbaar thema is (vooral bij vrouwelijke ondernemers, maar ongetwijfeld herkennen mannen zich er ook in) vond ik het wel een onderzoekje waard. Wat is schuldgevoel, wat doet het met je en wat doe je er aan/mee?

Schuldgevoel, wat is het eigenlijk?
Wikipedia zegt:

Een schuldgevoel is een gemoedstoestand waarbij het geweten een mens plaagt met een onaangenaam gevoel over een bepaalde gedane of juist niet gedane actie. Het wordt vaak gevolgd door gevoelens van berouw of spijt. Schuldgevoel is een gemoedstoestand die men zichzelf oplegt.

Schuldgevoel is iets menselijks, maar we worden er niet mee geboren. Het wordt ons al vroeg aangeleerd door onze omgeving. Het is een van de pijlers van onze christelijke traditie, maar ook de Oosterse kent schuldgevoel vanuit het eer besef en angst voor gezichtsverlies. We krijgen het dus mee maar wat hebben we er dan aan? En als we het hebben aangeleerd, kunnen we het dan ook afleren?

Positief schuldgevoel?!
Het is goed te weten dat schuldgevoel niet alleen negatief is. Ik hoor je denken, wat is er positief aan schuldgevoel?! Het is een alarmbelletje dat iets niet gaat, zoals jij dat graag zou willen. Schuldgevoel is gewoon een uitdrukking van je geweten. Het weerhoudt je ervan om dingen te doen, die niet goed zijn voor jezelf of voor anderen.

Essentieel punt hierin is te onderzoeken waar dit schuldgevoel vandaan komt. Schuldgevoel kan je dus wijzen op dat je bijvoorbeeld ergens te weinig aandacht aan schenkt (denk aan achterstand in de administratie, een telefoontje dat je nog moet plegen), of dat je niet je volle 100% in een opdracht gelegd hebt. De vraag is, is dat echt zo? Komt dit uit jezelf, wil je dit anders of wil je aan verwachtingen van anderen voldoen?

Schuldgevoel kan je dus helpen scherper of alerter te zijn naar je wensen en in actie te komen. Het kan je echter ook helpen je zelfvertrouwen en positiviteit kwijt te raken en steeds meer van jezelf te eisen. Ik las ergens dat te lang rondlopen met schuldgevoel kan leiden tot depressie, klinkt niet erg positief…

Loskomen van het schuldgevoel
Het belangrijkste naar mijn idee is dat je je niet laat leiden door het schuldgevoel, je kunt er wel naar luisteren maar jij beslist wat je doet, hoe je handelt. Zie het als een raadsheer die je advies kan geven, jij beslist of en wat je er mee doet.

Een eerste stap is het herkennen van het schuldgevoel, sta er bij stil en luister er naar. Van wie zijn die eisen in je hoofd? Als je heel goed luistert naar wat dat schuldgevoel tegen je zegt herken je hier dan iemand in? In bijv de toon, de woorden. Iemand van vroeger of je middelbare schooltijd, je eerste werkgever misschien wel. Zit er een patroon in, wellicht zie je thema’s steeds weer terugkomen.

Accepteer dat het er is. Je kunt zeggen ‘dit is niet zoals ik het wil, voor nu kan het even niet anders’, leg je daarbij neer. Je zult merken dat de druk er dan vanaf gaat, het scherp en indringende van dat stemmetje wordt milder.

Geef geen gehoor aan het schuldgevoel!
Neem even afstand van dat stemmetje, dit helpt je een en ander te relativeren. Want als schuldgevoel ergens goed in is dan is het de urgentie hoog houden.
Hoe zou het leven er uitzien zonder schuldgevoel. Stel je dit eens voor. Hoe zou je je dan voelen? Hoeveel ruimte zou het je geven?

Zorg voor een positieve tegenbalans, zeg ‘ik wil’ in plaats van ‘ik moet’. Sta dagelijks stil bij waarvoor je dankbaar bent. Sta stil bij wat je bereikt heb en vier dat moment!

Allemaal dingen waarvan ik heb gemerkt dat het me minder in de greep van schuldgevoel houdt. Hierdoor kan ik vrijer ondernemen en m’n volle aandacht geven aan wat ik wel wil en er van genieten!

Gebruik de boodschap
Schuldgevoel kan je dus belemmeren in je ondernemerschap, het haalt je focus af van waar je mee bezig bent en het vreet energie. Toch kan het je ook helpen met de focus op wat je wilt en waar je heen wilt. Sta stil bij wat het schuldgevoel zegt, bedenk of het van jou is en wat je zou willen en kunnen veranderen.
En bedenk voor jezelf: Wat zou je (anders) willen? Wat is voor jou de ideale balans waarin je al je levensgebieden vervullend invult (denk aan relatie/gezin, sociale contacten, financiën, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling).

Misschien heb je nu nog niet wat je zou willen, maar stop met jezelf schuldig te voelen!
Je helpt niemand met je schuldig te voelen, je ontneemt jezelf het plezier en voldoening van het doen.

Ik ben benieuwd of je dit herkent. Belemmert schuldgevoel je in het ondernemen? Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen en deel vooral je tips!

In mijn blogs schrijf ik vanuit mijn ondernemerschap over van mijn fascinatie voor hart, hoofd en lichaam (en hun interactie). Hoe deze je laten bloeien en je kunnen belemmeren, als persoon en specifiek in het ondernemen. Ik schrijf vanuit mijn reis en ontwikkeling als ondernemer en mijn ervaringen in mijn werk bij KABAAL Marketing – Support en Invizien en Uitstralen. Hierin help ik ondernemers te stralen, zowel praktisch, ondersteunend en als coach.
Tags:


Terug naar agenda »